пʼятниця, 10 травня 2019 р.

Голова СБУ став Героєм України!



Президент Петро Порошенко 9 травня 2019 року присвоїв звання Героя України Голові Служби безпеки України генералу Василю Грицаку.
Глава держави підписав указ про присвоєння звання з врученням ордена Золота Зірка главі СБУ - “За самовіддане служіння Українському народові, визначний особистий внесок у захист державного суверенітету і територіальної цілісності України”.
Довідково: У Франції найвищою державною нагородою є орден Почесного Легіону, у Польщі – орден Білого Орла. В Україні ж – орден Золота Зірка та орден Держави, які вручаються особам, удостоєним звання Героя України. Перший орден належить тим, хто одержав це звання за героїчну звитягу, другий – тим, хто одержав звання Героя за визначні трудові досягнення. Найпершим звання Героя України був удостоєний президент Національної академії наук Борис Патон – на 80-ліття НАНУ, яке збіглося з 80-літтям її очільника.

І немає нічого дивного, що звання Герой України отримав не паркетний генерал, а дійсно бойовий офіцер, який з перших днів окупації Донбасу проявив себе, як хоробрий, мужній та мудрий керівник.
І є символічним отримання найвищої нагороди України в день Перемоги над німецькими окупантами. Адже Грицака народжено також за боротьбу з окупантами, щоправда цього разу окупантами із Росії.
Сьогодні не всі операції СБУ, які очолював Василь Сергійович можуть бути вже відомі громадськості, але навіть ті, які відомі є вражаючими за своїми наслідками перемогами. Наприклад завдяки вдалій організаційній роботі Грицака та оперативній реакції СБУ була ліквідована загроза створення “Бессарабської народної республіки” на півдні Одещини в травні 2015 р.
Як говорять в самому СБУ, Василь Грицак змінив підхід до організації контррозвідувальної роботи. Контррозвідка СБУ перестала бути пожежною командою по виклику, а перетворилася на гросмейстера, який переграє супротивника.
За Грицака зазнала змін організаційна структура СБУ. Реагуючи на оперативну ситуацію та виклики часу ще в 2014 році Василь Грицак ініціював створення в СБУ управлінні "А" спеціального підрозділу для боротьби з ДРГ супротивника, що врятувало життя сотням українських захисників.
Бійці цього управління, здебільшого добровольці, і сьогодні ефективно протистоять снайперам та бойовикам ФСБ на Донбасі.
І можна собі тільки уявити як його ненавидять у ФСБ, чиї плани раз за разом провалювались в Україні.
Ось, як написав Дмитро Ярош на своїй сторінці у Facebook:
“...вважаю цю високу державну нагороду абсолютно заслуженою, бо знаю про неодноразову його особисту участь і керівництво як бойовими, так і спеціальними операціями (у тому числі спільними з українськими добровольцями). Вони відбувалися як на передовій, так за лінією фронту, а також в українському тилу... Про це колись будуть писати книги.
Знаю про велику допомогу генерала Грицака у розгортанні та діяльності добровольчого руху; про ліквідацію російського бандпідпілля і недопущення дестабілізації в Україні.
Так - ця нагорода належить не тільки Василю Сергійовичу, нею Держава відзначає багатьох Героїв, які служать Україні у лавах СБУ і чесно виконують свій обов’язок по захисту нашої Незалежності, але в Бій їх веде Генерал Грицак і за це йому честь і шана...
Знаючи суперечки у суспільстві, відразу зазначу, що я чітко розділяю тих Героїв України, які заслужили це звання на війні і тих, кому роздавали це звання до Майдану без будь-яких на то причин.”.
Ну, що можна ще сказати... Вітаємо, Вас Василю Сергійовичу, з високим і гідним званням - Герой України!
Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар